Избор на ски

0
5.00 avg. rating (96% score) - 3 votes

Ските

Ските можем да разделим на 2 вида – ски за писта и ски за извън пистата (freeride). Пистовите ски са по-къси и с по-малък радиус на завоя, което ги прави по маневрени на отъпкан сняг, но неуправляеми на неотъпкан терен. Ските за каране по неотъпкани терени са по-широки и с голям радиус на завоя и са неудобни за каран на писта. За начинаещи скиори се препоръчват по-меки ски.

Радиус на завоя  е съотношението широчината на ската отпред, по средата и отзад. Колкото по-голяма е разликата в размера отпред и отзад, в сравнение с този посредата, толкова е по-малък радиусът на завоя, съответно ските са за по-къси завои.
 

Ските за къси завои трябва да бъдат с около 30 см по-къси от височината на скиора. Радиуса на завоя е между 10 и 15 метра. Ските за гигантски слалом са с по-голям радиус (15 – 20 метра).

Ските за freeride са по-широки и с голям радиус на завоя. Дължината им трябва да е до 15-20 см. по-дълга от ръста на скиора

Обувки

Точния размер обувки е от изключително значение. Представете си какво  да карате 5 часа с обувки, които са ви малки например. Търсете по-меки обувки (пластмасата на всички ски обувки се втвърдява при ниски температури) и будете сигурни, че кракът ви се чувства комфортно в обувката. Когато стъпите, пръстите ви трябва да докосват върха на обувката. Когато се наведете напред, пръстите ви не трябва да докосват върха на обувката.


Щеки

Най-масово използвани са алуминиевите щеки, заради ниското им тегло и високата им издръжливост. Когато хванете щеката за долния край, лакътят ви трябва да образува ъгъл 90 градуса. Това е точния размер за вас.

Share.

Comments are closed.