Най-добрите ски курорти в Турция

3
4.37 avg. rating (87% score) - 8 votes

Турция, която за повечето българи е известна туристическа дестинация за летен, морски туризъм разполага и прекрасни зимни курорти. Турското правителството има за цел да направи страната целогодишна туристическа дестинация и в момента е съсредоточила инвестициите си именно в зимния туризъм. Турция е разположена на 783 хиляди квадратни километра като по-голямата част от територията й е планинска.

В северната част на Турция се намират Понтийските планини, а в южната – Тороските планини. Между тях пък се намира Малоазийската планинска земя, която е наситена от планини.

Най-високата точка в Турция е затихнал вулкан – Арарат (5165 метра надморска височина), но стига толкова за географските разяснения! Нека видим какви курорти предлагат турците и да разгледаме по-популярните от тях.

 Улуда (Uludag)

Този курорт се намира на височина от 1765 м. Първокласни хотели, отлично обслужване, минерални извори, красивата природа, всичко необходимо, което да привлича туристите в Улуда. Само на 35 км. от старата столица на Турция – Бурса.

Отличителна черта на Улуда – почти всички хотели разполагат със собствен лифт!
Общата дължина на ски пистите е над 16  км, като най-дългата писта е над 3 километра.

Ако съдим по снимките, които може да се намерят в Интернет за този курорт, то определено може да се каже, че си заслужава да се направи ски почивка в Улуда.

Карталкая (Kartalkaya)

Това е един от най-бързо развиващите се зимни турски курорти, който е разположен в националния парк Кероглу и е на 225 км. от Истанбул. Предлага голямо разнооразие от ски трасета и затова е подходящ за професионалисти и за начинаещи скиори. Освен скиори, благоприятните склонове привличат и сноубордисти. Всеки хотел предлага и ски училище, затова ако никога не сте се качвали на ски ще бъдете снабдени с екипировка и аксесоари и професионалните ски инструктури ще ви научат да се спускате.

Принципно турските зимни курорти са с приемливо достъпни цени, но този не е от най-евтините.

Картепе (Kartepe)

Картепе е един от най-новите ски центрове на Турция и е разположен непосредствено до изхода на град Коджаели (на около 1 час път с кола от Истанбул) на 1950 метра надморска височина. В Картепе се намират най-дългите ски писти на Турция. Фактор, който привлича ски ентусиасти от всички страни. Не само ските обаче привличат туристите в този курорт. Картепе е място, където да прекарате незабравима почивка, да се наслаждавате на панорамна гледка към езерото Сапанджа или залива Коджаели. За тези, които не карат ски има други възможности, като планинско колоездене, лов, стрелба с лък и още много други забавления.

Сезонът започва от средата на месец декември до началото на март.

Паландокен (Palandoken)

Курорта Паландокен се намира в най-източната част на Турция, на 5км от Ерзурум на 3000 метра надморска височина. Паландокен е най-развит от гледна точка на техническа инфраструктура. Раят на скиорите! Въпреки че местните говорят, че никога не е имало безснежна зима, има инсталирани съоръжения за изкуствен сняг. Което е гаранция, че никой няма да остане изненадан и разочарован от безснежни писти за ски.

Най-висока точка: 3188 метра над морското равнище
Най-дълъг наклон: 12 км
Обща дължина на пистите: 30 км.

Share.