хижа Рай

0
4.50 avg. rating (89% score) - 2 votes

   Хижа Рай може би е най-емблематичната хижа в Стара Планина и едва ли има някой, който да е посетил тази местност и да не е чувал за нея. Намира се в резерват Джандема в Централен Балкан, в подножието на връх Ботев. На около 20-30 мин. от хижата се намира най-високият водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало (124 м.).

Представлява двуетажна сграда, като на първия етаж се помещават тоалетна и столовата, в която почти винаги може да намерите прясно сготвена храна. Продават се също и вафли, шоколади и други такива благинки.  На втория етаж са спалните помещения като има стаи с 4, 7, 10 и повече легла (общо 75 места). Стаите се отопляват с печки на дърва и въглища.

Изходна точка на маршрута е местността Паниците, която се намира на 7 км. от гр. Калофер. В района има бунгала, семейни хотели и почивни станции. Няма паркинг, но можете да оставите колата си в близост до бунгалата. Изкачването е с продължителност около 4 часа през лятото и около 5 през зимата.

Хижа Рай е изходна точка за изкачване на връх Ботев. Изкачването отнема около 2ч и 30 мин., като маршрута минава по т. нар. Тарзанова пътека, която при ясно време предлага невероятни гледки. През зимата пътеката е лавиноопасна.

Share.