Спа почивка с гледка към планината

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

България е световноизвестна с минералните си извори и СПА курортите си. Ценните свойства на минералните извори са били оценени още в дълбока древност. Владетели от цял свят идвали по нашите земи, за да се насладят на минералната вода и да излекуват своите заболявания.

Както в миналото, така и днес, минералните извори са основата за развитието на СПА туризма в страната. Едни от най-популярните сред българи и чужденци са минералните извори в Девин, Хисаря, Стара Загора, Шипково. В Сапарева баня са и най-горещите извори на стария континент. Това природно богатство дава шанс на страната ни да се превърне в една водеща СПА дестинация.

гейзер сапарева баня

Най-горещият гейзер на Балканите, намиращ се в Сапарева баня, разположен на северното било на Рила планина, през шест секунди бълва гореща минерална вода на осем метра височина. Гледката на този естествен фонтан е неповторима. Първо траките направили свое селище там, което носело името на бога на градушките и топлината – Герма. Римляните превърнали тракийското селище в крепост с голям балнеолечебен център. След тях турците продължили да използват лечебните води. И така до днес, когато Сапарева баня продължава да бъде притегателен център за наши и чужди туристи заради лечебните свойства на минералните извори и СПА хотелите, които имат чудесни СПА центрове и предлагат отлични условия за почивка и лечение.

Друг световноизвестен СПА център в страната, с хилядолетни традиции в лечението с минерална вода, е Хисаря – град, разположен в подножието на Средна гора. Римляните основават града, пленени от невероятните лечебни свойства на минералните води в района. От римско време насам градът посреща и изпраща почитателите на СПА почивките. Днес градът се е превърна в модерен СПА център, привличащ хиляди български и чужди туристи.

СПА хотелите в Хисаря предлагат услугите на модерни СПА центрове, всеки от които разполагащ със  собствен минерален извор.

Друга любима СПА дестинация, която се ползва с особено голям авторитет сред българи и чужденци, е Девин. Разположен в Родопите, Девин предоставя тишина и релакс сред девствена природа и невероятни минерални извори. Тук лечебната сила на минералната вода се съчетава с лечебната сила на природата.

Велинград Клептуза

Велинград се намира в Западните Родопи и е признат като най-големия СПА курорт в страната. Предпочитан е и от мнозина жители на Централноевропейските държави. В градчето на разположение на множеството почиващи има модерни СПА хотели и санаториуми, предлагащи разнообразни лечебни и релаксиращи СПА процедури. В района съществуват 80 минерални извора, даряващи лек за различни заболявания. Ако сте решили да почивате в района, множество хотели във Велинград може да откриете на  http://www.rooms.bg/hotel-velingrad.html.

Сандански също се слави освен с красива природа и с изобилието от минерални, лечебни извори с температура между 42 и 81 градуса. Всичко това се случва в подножието на Пирин, където се намира градът. Туристи от цяла Европа идват тук, за да лекуват бъбречни и ставни заболявания, бронхиална астма, както и да се насладят на уникалните СПА процедури, които предлагат СПА центровете в града.

Разбира се, не можем да обхванем всички курорти в страната, предлагащи качествени СПА процедури, но със сигурност всеки може да намери своето място и да се отдаде на заслужена почивка и релакс.

Share.

Comments are closed.