Добърско – село в парк Рила

0
4.75 avg. rating (93% score) - 4 votes

добърскоКакво е Добърско?

Добърско е село, което се разпростира в близост до Разлог. Селото е едва на около 20 километра от популярния курорт Банско. Приема се, че населеното място се включва в територията на Национален парк Рила. Местността, в която се разполага Добърско е била добре позната по време на Бълграското Средновековие. В миналото, селото се развива като животновъден център в близост до Банско.

Добърско днес

Днес, Добърско се слави с девствената си природа и планинска красота. Историческите и природните забележителности са ценени и посещавани от всички българи. Мястото се избира често за религиозен туризъм. Сред най – известните исторически забележителности са две църкви и осем на брой оброчища. Първата църква носи името „Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Постройката датира от 1614 година. Църквата се слави със запазените си стенописи, които продължават да бъдат изследвани от историци. Втората църква е „Сретение Господне“. Тя е образец за църковната архитектура по време на Българското Възраждане. Иконостасът и се състой от изкустно направена дърворезва. Творението на изкуството е включено в списъка с национално наследство. За запазените оброчища се знае малко. Те са свързани по между си с поклонническа пътека. По тази пътека може да се достигне до новопостроената църква „ Пресвета Богородица“. Основите и са издигнати върху основите на антично светилище.

Природа

Природните забележителности на Добърско също заслужават внимание. В близост до селото се намира красивият водопад Щрокалото. Височината му е от около 30 метра. В покрайнините на населеното място расте „вековното дърво“. Според изследователите, дървото е на над повече от 500 години. Видът на дървото се определя като ела. Корените на тази ела са излезли на повърхността. Те представляват своебразен подслон за всеки, който се окаже по средата на лятна буря в гората. Отново в гората край Добърско, преди няколко години археолозите направиха разкритие с помощта на природата. След силна лятна буря, едно от дърветата беше повалено. В корените му се разкриха останки на древна пещ. Според археолозите, тази пещ е функционирала в периода на далечната древност. Тя позволява да се проследи изключително точно и прецизно древния метод за изработка и изпичане на керамични съдове.

Добърско е закътано село, което разкрива скритите тайни на планината.

Share.

Comments are closed.